Καρκινογόνο νερό στην περιοχή του Λαγκαδά

Καρκινογόνο νερό στην περιοχή του Λαγκαδά

Αρ. Πρωτ. 1743/01.09.2005

Προς:
- κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Σύμφωνα με σχετικές μελέτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί στο νερό επικίνδυνα νιτρικά σε τιμές πολύ ψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο παρατηρείται πιο έντονο στις περιοχές με αγροτικές καλλιέργειες και οξύνεται στις περιοχές με εντατικές αγροτικές καλλιέργειες, ειδικά όταν το νερό χρησιμοποιείται όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για πόση.

Στις αναλύσεις δειγμάτων νερού των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κολχικού και Ανάληψης, καθώς και στον οικισμό Δρακόντιο του Δήμου Λαγκαδά, στις οποίες προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευση Λαγκαδά, εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση νιτρικών ιόντων. Ακατάλληλο για χρήση και για την υγεία των κατοίκων είναι το πόσιμο νερό, στο οποίο βρέθηκαν ποσότητες φθορίου και νιτρικών στοιχείων που ξεπερνούν κατά πολύ τα θεσπισμένα όρια επικινδυνότητας.
Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες η πρόσληψη νερού ή τροφών με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού προκαλεί καρκινογενέσεις, αλλά και προβλήματα στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των λιπασμάτων, αλλά και την ενημέρωση των αγροτών, καθώς μεγάλες ποσότητες νιτρικών ιόντων περνούν στη διατροφική μας αλυσίδα, μέσω των αγροτικών προϊόντων.
Η υψηλή συγκέντρωση νιτρικών ιόντων στο πόσιμο νερό εμπεριέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινογόνων παράγωγων στον ανθρώπινο οργανισμό και αδυναμίας μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς, λόγω της μετατροπής της αιμοσφαιρίνης σε μεθαιμοσφαιρίνη. Γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κυρίως για τα βρέφη, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί ακόμα και θάνατοι.
Είναι επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, η εξασφάλιση ασφαλούς και ομαλής υδροδότησης των οικισμών του δήμου Λαγκαδά. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πίνουν εμφιαλωμένο νερό, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του προβλήματος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή οι ποσότητες νιτρικών ιόντων περνάνε και στην τροφική αλυσίδα μέσω των καλλιεργήσιμων προϊόντων της περιοχής.

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:

- Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το υπουργείο για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και προστασία της δημόσιας υγείας;

- Προβλέπεται να ξεκινήσει η ανόρυξη των δύο νέων γεωτρήσεων στην έδρα του Λαγκαδά, όπου το νερό έχει χαρακτηριστεί κατάλληλο καθώς και η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού στα δύο δημοτικά διαμερίσματα Κολχικού και Ανάληψης και τον οικισμό Δρακόντιο του Δήμου Λαγκαδά;

Απάντηση Υπουργείου